#1 – Draagtassen met geborduurde motieven

Wie loopt er niet graag rond met een originele boodschappentas of een strandtas, die je zelf hebt genaaid en versierd?

Steeds meer mensen maken er een gewoonte van hun eigen tas mee te nemen wanneer ze boodschappen gaan doen. Dat is niet alleen goedkoper dan het kopen van een plastic tas, maar ook veel beter voor het milieu. Zelf gemaakte tassen gaan bovendien langer mee en zijn mooier om te zien. Versier de tassen met kleurrijke afbeeldingen afgewerkt met een mooi borduursel. Het zij de geborduurde contouren en de details, die het beeld tot leven doen komen. Op de bijgevoegde foto’s zie je een aantal voorbeelden van groente en fruitmotieven.

Je maakt deze tassen uit 1 stuk stof dat, nadat het afgewerkt is, wordt dubbelgevouwen en aan elkaar genaaid. Een goede maat om als uitgangspunt te nemen is 46 x 112 cm (inclusief naad). De hengsels worden in de lengte dubbelgevouwen en over de hele lengte doorgestikt. De hengsels worden voor de stevigheid met een kruis vast gestikt. Om de tas een brede bodem te geven, stik je tenslotte de hoeken schuin af. Gebruik een dicht geweven katoen stof, die goed tegen een stootje kan en die goed verf opneemt. Omdat grove stoffen vaak zijn voorbehandeld, moet de stof eerst gewassen worden, anders verbleekt de textielverf al tijdens de eerste wasbeurt, zelf wanneer je hem gefixeerd hebt.

Gebruik een textielverf uit de hobbywinkel en lees op de verpakking hoe je de stof moet fixeren en bij welke temperatuur hij gewassen kan worden.

De sjablonen kan je het beste uit kunststof knippen, hiervoor is speciaal sjabloon plastic te koop. Neem het motief met een watervaste stift over op het plastic. Snij de vorm uit en breng de verf met een kwast binnen de contouren aan op de stof. je kunt ook kant-en-klare stempels gebruiken.Materiaal

 • Stof
 • Textielverf
 • Kunststof voor sjablonen
 • Watervaste stift
 • Kwast
 • Stempels
 • Borduurgaren
 • Borduurnaald
 • Hobbymes
 • Schaar
 • Naaigaren
 • Naaimachine

Stap 1

Knip de stof op maat. Neem het motief over op de kunststof en snij de sjabloon uit. Doop een kwast in textielverf en tamponneer de verf binnen de contouren op de stof. Fixeer de verf wanneer deze droog is.


Stap 2

Accentueer de contouren door rond het motief steelsteekjes te borduren. Maak geen knopen in het garen maar lat het uiteinde van de draad aan de achterkant los hangen. Borduur de 2 a 3 mm lange steekjes dicht op elkaar.


Stap 3

Borduur het loof van de wortel met steelsteekjes in groen garen. Lat een paar van de geborduurde stelen in de wortel beginnen, terwijl je de andere stelen pas vanaf de rand van de wortel laat lopen.


Stap 4

Maak tenslotte kleine lichtbruine streepjes op de wortel van 2 a 4 steken breed. Werk alle losse draden aan de achterkant weg door de draden door enkele steken te leiden. Leg geen knopen in de draden.


Stap 5

Borduur de aardbeien rondom met rood garen en maak gele puntjes met een knoopjessteek: steek hiervoor de naald van binnen naar buiten door de stof, maak een lus en steek de naald


Stap 6

Werk de stof af en zoom de bovenkant. Naai de zijkanten met de goede kanten op elkaar. Knip voor de hengsels twee stroken stof van 40 cm en naai ze met de goede kanten op elkaar. Keer de hengsels en stik ze vast.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *