Steunkousen – dienstbaar als je loopt, zit of sport

Ze zijn soms echt nodig, steunkousen, om ophopend vocht en een te trage bloedsomloop te bestrijden. Maar sowieso zou je ervoor moeten zorgen dat je benen zo gezond mogelijk blijven, al dan geen compressiekousen. Dat doe je door goed te lopen en te fietsen. Zo trekken de kuitspieren samen waardoor de aderen platgedrukt worden. Zo kan het bloed beter omhoog stromen. Een half uurtje per dag op de fiets of in de benen is dus een goed idee. Ook als je zit, kun je je benen gezond houden. Je draait dan met je enkels, een paar keer naar links en vervolgens een paar keer naar rechts. Zittend kun je ook een zogenaamde trapnaaimachine beweging maken. Strek de benen en ontspan de voeten een aantal keren. Tot slot kun je met een hiel-teen beweging ook aan de slag. Ga staan en breng je lichaamsgewicht afwisselend op hielen en tenen. 

Steunkousen doen klachten verminderen

Compressiekousen helpen maar heb niet de illusie dat daarmee de oorzaak van je beenklachten worden opgelost. Wél verminderen kousen je klachten zolang je ze draagt. Deze compressietherapie is veelvuldig geanalyseerd: het is de meest effectieve behandeling voor aandoeningen aan bloed- en lymfevaten. Door de kousendruk van buitenaf worden je aderen ondersteund en vermindert de vochtophoping in het onderbeen. 

Waar komen de klachten vandaan?

Centraal staat de kuitspierpomp. Die speelt een voorname rol bij de afvoer van zowel bloed als afvalstoffen. Als de kuitspierpomp teveel in de relaxmodus komt, neemt de druk in de bloedvaten toe. Met als gevolg dat de vaten wijder worden. Dan kunnen de bloedvatkleppen niet meer goed sluiten. Bloed, vocht en afvalstoffen worden dan te weinig afgevoerd. Wanneer gebruik je de kuitspierpomp te weinig?

• Lange tijd zitten (kantoor, trein, vliegtuig, voor de tv)

• Weinig bewegen (bij lange na niet de gezonde 10.000 stappen per dag)

• Veel staan (beroepen waarbij je veel staat en tegelijk stilstaat)

Drukklassen van steunkousen

Het kan zijn dat je na medisch consult van je huisarts wordt doorverwezen voor steunkousen die soms speciaal voor je op maat gemaakt worden. Het gaat dan eigenlijk altijd om kousen met drukklassen II, III of IV. Dat zijn zogenaamde therapeutisch elastische kousen die door de zorgverzekeraar worden vergoed (zodra het eigen risico is verbruikt). Maar voor compressiekousen van drukklasse I (lichte druk) hoef je geen dokterspapiertje. Die zijn gewoon online te koop. En doen ook goed werk zolang je slechts milde klachten hebt of omdat je ze preventief draagt. Vooral voor mensen die veel zitten, lang staan of weinig bewegen is die preventie goed. Maar ook zwangere vrouwen hebben preventief baat bij de kousen. Als je zwanger bent, kunnen de vaatwanden tijdelijk verslappen. Die rekken dan uit en zo begin je spataderen op je benen te zien. Dat euvel voorkom je heel goed door compressiekousen te dragen.

Sporten op kousenvoeten

Maar als je nu wel lekker beweegt en ook heel geregeld? Bijvoorbeeld omdat je vaak sport. Gaat het om beensporten zoals wandelen, joggen, voetballen of fietsen? Gek genoeg helpt de steunkous je dan ook. Als je compressiekousen draagt, verbeter je je prestaties. Terwijl je beweegt is er door de kousen een betere afvoer van afvalstoffen. Ben je klaar met sporten? Dan zorgen steunkousen ervoor dat je spieren sneller herstellen. Dat is mooi twee vliegen in één klap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *